Şehit cenazelerinde kullanılacak olan Segâh Tekbiri nedir?



İçişleri Bakanlığından, 81 ilin valiliğine gönderdiği yazıda şehit cenazelerinde ihtiram yürüyüşü artık Itri’nin ‘Segâh Tekbiri’ ile yapılacağın ilan etti. Peki Segâh Tekbiri nedir? Segâh Tekbiri'nin sözleri nedir? Segâh Tekbiri Kim tarafından bestelenmiştir? İşte ayrıntılar...

Şehit cenazelerinde -ihtimam yürüyüşünde- Chopin’in cenaze marşı yerine Segâh Tekbiri icra edilecek. Peki Segâh Tekbiri nedir? Bestecisi kimdir?

SEGÂH TEKBİRİ NEDİR?

Segah (Segâh), Klasik Türk müziğinde si perdesine yakın seste bir nota ve bu perdeyi karar sesi almış bir makamdır. Segâh perdesi, si natürel ve si bemol notaları arasında yer alan, natürel si’den 1 koma daha pes bir perdedir.

Segâh makamı ise, kararını segâh perdesinden alan, çıkıcı seyir takip eden bir makamdır. Güçlü sesi olarak nevâ (batı müziğinde Re), yeden olarak kürdi veya rast perdesi kullanılabilen bir makamdır.

SEGÂH TEKBİRİ SÖZLERİ

Allahüekber allahüekber
la ilahe illallahü vallahü ekber
allahüekber velillahi’lhamd

SEGÂH TEKBİRİ’NİN BESTECİSİ ITRİ KİMDİR?

Buhûrîzâde Mustafa Itrî (d. 1640, İstanbul – ö. 1712), Türk bestekâr.
Asıl adı Mustafa, takma adı ise Itrî’ydi . Çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için bu mahlası almış olduğu söylenir. Ustaları arasında Hâfız Post, Nasrullah Vakıf Halhali, Kasımpaşalı Koca Osman Efendi, Derviş Ömer Efendi gibi, 17. yüzyıl bestecileri vardır. Çağının kaynakları mevlevi olduğunu göstermektedir. Mevlevi mukabelesinde okunan bir Segah ayin bestelemiş olduğundan bu rivayetlerde haklılık payı olabileceği düşünülmektedir.

Hayatı boyunca birçok padişah ve devlet adamından himaye görmüş olup, bunlardan en önemlileri IV. Mehmet ve Gazi Giray Han’dır. Devlet adamlarına yakınlığı nedeniyle bir dönem esirciler kethüdalığı yapmış, sarayda da musiki dersleri vermiştir.

Konular