Adaylar ÖSYM LYS Sonuçlarına kitlendi

Adaylar ÖSYM LYS Sonuçlarına kitlendi


ÖSYM, LYS Sonuçlarını Ne Zaman Açıklayacak? Adaylar için bekleyiş başladı

ÖSYM, LYS Sonuçlarını Ne Zaman Açıklayacak? Adaylar için bekleyiş başladı

Binlerce gencin ter döktüğü LYS sonunda bitti. Şimdi sıra sonuçların açıklanmasına geldi. ÖSYM konuyla ilgili bir açıklama yapmadı ama geçen sene geç açıklanınca tepkileri üzerine çeken ÖSYM bu kez zamanında açıklar gibi.

Adaylar 120 dakikalık sınavda 80 soruyu cevaplamaya çalıştı. Sınavdan çıkan adaylar kendilerini en çok coğrafya sorularının zorladığı belirtti. Üniversiteye girişte ikinci aşama olan LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) yapıldı. Sınava giren 649 bin 700 aday, 120 dakikada Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya-1 testlerinden 80 soruyu cevaplamaya çalıştı. Saat 10.00'da başlayan sınava 12.00'da sona erdi. Adaylar sınavda ter dökerken yakınları da sınav merkezleri önünde heyecanla bekledi.

Sınavdan çıkan öğrenciler en çok Coğrafya sorularında zorlandıklarını belirtti. Adaylar, diğer soruları ise kolay buldu. Öğrenci velileri de çocuklarıyla birlikte kendilerinin de büyük heyecan yaşadığını aktardı. 2013 LYS sonuçlarının temmuz ayı içerisinde açıklanması bekleniyor
LYS-3 edebiyat-coğrafya sınav soru ve cevapları canlı yayında TRT Haber ve TRT Okul'da. LYS edebiyat-coğrafya sınav sorularının çözümü bugun.com.tr'de olacak. 2013 LYS puan hesaplaması yapmak isteyenler aşğıdaki puan hesaplama linkine tıklayarak 2013 LYS puanını öğrenebilirler. Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları, bugün yapılan edebiyat-coğrafya sınavı (LYS-3) ile sona erdi.

LYS-3, saat 10.00'da başlamıştı. Tek oturumda uygulanan sınav, 120 dakika sürdü. Sınavda, 80 soru sorulan öğrencilere, Türk dili ve edebiyatıyla coğrafya-1 testleri yöneltildi.


LYS PUAN HESAPLAMASI İÇİN TIKLAYIN
http://www.fem.com.tr/lys-puan-hesaplama/puanmatik.aspx


Türk dili ve edebiyatı testinde, 56 soru için 85 dakika süre; coğrafya-1 testinde ise 24 soru için 35 dakika süre verildi. Testler ayrı soru kitapçıklarında yer alırken, tek cevap kağıdı kullanıldı.

Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlilerince arandı.

Sınav sırasında ÖSYM'yi temsil eden özel görevliler sınav salonlarını dolaşarak, gereken bütün önlemleri aldı.

Geçen hafta sonu başlayan Lisans Yerleştirme Sınavları, bugün yapılan sınavla tamamlandı.

ÖĞRENCİLER İÇERİDE VELİLER DIŞARIDA

Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) sonuncusu Edebiyat-Coğrafya sınavı (LYS-3) başladı. Sınava giren öğrencilerin yanı sıra veliler de büyük heyecan yaşadı.

Bursa'da, çeşitli okullarda sınava giren üniversite adayları, sabah erken saatlerde okullarına gelerek sınav saatini bekledi. Öğrencileri aileleri de yalnız bırakmadı. Adaylar, kapıda kimlik ve güvenlik kontrolünün ardından içeri alındı. Gençlerin yanı sıra ailelerin de heyecanlı olduğu gözlendi.

Bahçede çocuklarını öperek sınava gönderen aileler, 120 dakika süren sınav süresince de dışarıda çocukları için dua etti. Kur'an okuyup çocukları için dua eden anne babalar yaşadıkları heyecanı dile getirdi. Bu arada, sınava geç kalan adaylar da oldu. Okula geç gelen bir öğrencinin babasıyla birlikte koşturduğu gözlendi.

LYS NEDİR?

LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) nedir?
Lisans Yerleştirme Sınavı (kısaca LYS), Öğrenci Seçme Ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2010 yılından itibaren uygulamaya başlanan test türü bir sınavdır. Her yıl haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan'da üniversiteye girmek isteyen (YGS'yi geçmiş olan) adayların girdiği bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanır
Genel bilgiler
LYS, 5 oturumdan oluşur. Bu oturumlar uygulanma sırasına göre; LYS-1, LYS-5, LYS-4, LYS-3 ve LYS-2 şeklinde sıralanır. Her sınav farklı bir alan ve yeteneği sınar. Bu sınavlar aynı anda yapılmaz fakat aynı gün içerisinde yapılabilir. YGS'yi geçen her kişi istediği her sınava girebilir. 2010 yılında değişen yeni sınav sistemine göre üniversiteler(TC dahilindeki) adayları seçerken alanlarına yönelik olarak adayları seçerler ve bu yönde belirli puan türleri oluşturlar. Adaylar kendi alanları dahilinde veya kendi alanları dışında bir üniversite tercih edebilirler. Sınavların türlerine göre soru dağılımları ve süreleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Lys 1: Sınav süresi 120 dakikadır. Soru adedi 80 tanedir. Dersler: Matematik, Geometri.
Lys 2: Sınav süresi 135 dakikadır. Soru adedi 90 tanedir. Dersler: Fizik, Kimya, Biyoloji.
Lys 3: Sınav süresi 120 dakikadır. Soru adedi 80 tanedir. Dersler: Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya(I).
Lys 4: Sınav süresi 135 dakikadır. Soru adedi 90 tanedir. Dersler: Tarih, Coğrafya(II), Felsefe
Lys 5: Sınav süresi 120 dakikadır. Soru adedi 80 tanedir. Dersler: Yabancı Dil
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
2010 yılı itibariyle ÖSYM iki aşamalı sınav sistemi geçmiştir. Bu sınavların adları YGS ve LYS'dir. Bu sınavlardan YGS sınavı, LYS sınavından daha önce uygulanır çünkü bu sınav LYS sınavına girişi sağlayan bir baraj sınavıdır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapabileceklerdir. LYS'lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS'den, hesaplanmasını istedikleri puan türlerine uygun olan sınav veya sınavlara katılabilirler. (ÖSYM 2 LYS'ye katılımı önermektedir.) YGS, ağırlıklı olarak müfredatın ortak bölümünü kullanırken; LYS, ağırlıklı olarak müfredatın alan bölümünü kullanır.
Sınav
Sınavın uygulanması bakımından bütün bir süreç üç evreye ayrılabilir.
Sınav öncesinde: Sınav öncesinde adaylar ÖSYM'nin belirmiş olduğu bütün belge evrakları yanlarında bulundurmak zorundadır. Gerekli evraklar adayda bulunmadığı veya görülmediği takdirde aday sınava alınmaz.
Sınav sırasında:
1- Adaylar yanlarında kesinlikle iletişim aracı veya madeni bir eşya ile sınav salonuna giremez.
2- Kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı ve pasaport kabul edilir.
3- Gerekli olan sınav gereçleri ÖSYM tarafından sağlanılır.
4- Tuvalet kullanmaya izin verilmemektedir.
5- Adaylar sınav süresinin 4'te 3'ü geçmeden sınav salonundan dışarıya çıkamazlar.
Sınav sonrasında:
1- Sınav evrakları güvenli bir şekilde ÖSYM' ye ulaştırılır.
2- 24 saat sürede hakem/şahit gözetiminde cevap kağıtları ayıklanır ve görüntüleri alınır.
3- Her cevap kağıdı iki defa optik okuyucudan geçirilir.
4- Veriler ÖSYM' ye ve Bilgi İşlem Birimine aktarılır.
5- Değerlendirme sonuçları açıklanır.
6- Cevap kağıtları internet üzerinden adaya sunulur.
Soru kitapçıkları
2011 yılında uygulana LYS sınavından itibaren dağıtılacak soru kitapçıkları üzerinde adaya ait kimlik bilgileri yer almamaktadır. Soru kitapçıkları tek tek poşetlenmektedir. Soru kitapçığı poşet içerisinden sadece aday kişi tarafından çıkartılabilir. Soru kitapçıkları sınav görevlileri tarafından öğrencilere rastgele dağıtılır. Soru kitapçıklarında sorular birbirisinin aynısı olacak fakat soruların yerleri ve seçenekleri belirli ölçütler dahilinde karılabilecektir.
İnternet ortamı
ÖSYM adayları ile arasındaki mesafeyi azaltmak için birçok işlemi internet ortamında yapılabilir konuma getirmiştir. Bu işlemler şunlardır:
1- Sınava giriş ve sonuç belgeleri
2- Sınav başvuru işlemleri
3- Şifre değişiklik ve kayıp işlemleri
4- ÖSYM'nin yayınladığı klavuz ve yönergeler
5- Sınav sonucuna itiraz işlemleri
6- Cevap kağıtları
Hatalı sorular
ÖSYM hatalı soru tespiti haline şu açıklamayı yaparak yanlış sorunun bütün adayların sonucuna doğru olarak yansıtılmasını sağlamaktadır: Cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılmıştır.
Puanlama
Puanlama sistemi olarak ÖSYM 4 adet puanlama türü belirlemiştir. Bunlar sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanlarıdır. Üniversiteler ilgili bölüme kendi kararları ile puan türlerinden birini atayarak öğrenci seçimi yaparlar. Sayısal puanı için temel alanlar matematik ve fendir. Eşit ağırlık puanı için temel alanlar matematik ve sözel bilimlerdir. Sözel puanı için temel alan sözel bilimlerdir. Yabancı dil puanı için temel alan yabancı dildir. Alan içi tercihlerde ana puan 0.15 katsayısı ile çarpılırken, alan dışı tercihler için bu katsayı 0.12' dir. Ancak YÖK tarafından yeni alınan bir kararla birlikte 2012 yılındaki sınavlarda bu uygulamaya yer verilmeyeceği belirtilmiştir.

Yerleştirme
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adayların yerleştirme hakları bulunmaktadır. Adaylar YGS veya LYS puan türlerine göre ilgili bölüm/bölümleri tercih edebilirler. Bunun yanı sıra bu puanlardan bağımsız olarak Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alımı yapan üniversiteler de mevcuttur.
kaynak:spothaber

Konular