Kur’an okumayı bilmeyenlere kutsal topraklarda Kur’an eğitimi



Diyanet, kutsal topraklarda 5 bin görevliyle hizmet veriyor…

Diyanet İşleri Başkanlığı, hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara giden hacı adaylarının ibadetlerini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için sağlık, fetva ve irşad, servis, kiralama, karşılama, ayniyat, koordinasyon ve denetim-gözetim ekipleriyle hacı adaylarına hizmet veriyor.

Hac organizasyonunda yaklaşık 40 yıllık tecrübeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı, kutsal topraklarda hacı adaylarının ibadetlerini rahat bir şekilde yapabilmeleri için 24 saat çalışmalarını sürdürüyor.

Diyanet, kutsal topraklarda yaklaşık 5 bin görevliyle hizmet veriyor…

Diyanet İşleri Başkanlığı, hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunan hacı adaylarının hac görevini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmeleri için yaklaşık 5 bin görevliyle hizmet veriyor.

Arafat’ın yaklaşmasıyla çalışmalarına hız veren tüm ekipler, kutsal topraklarda bulunan hacı adayları için hazırlıklarını sürdürüyor.

Özellikle Arafat’a intikallerin sağlanmasında ve Arafat sonrası için her türlü önlemin alındığı hac organizasyonunda 5 bin görevli aynı anda Arafat’ta hacılara hizmet verecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı, geçtiğimiz yıl ilk defa uygulamaya koyduğu Arafat’ta klimalı ve yüksek çadır uygulamasını bu yıl da sürdürecek.

Mekke’de bulunan Türk basın mensupları, Diyanet İşleri Başkanlığının 2017 Hac Organizasyonu kapsamında yürüttüğü iaşe ve ayniyat hizmetlerinin, sağlık hizmetlerinin ve servis hizmetlerinin yürütüldüğü merkezlerini ziyaret ederek yetkililerden bilgiler aldılar.

Arafat için özel sağlık çadırları kurulacak…

Mekke Sağlık Ekip Başkanı Dr. Faruk Görgülü, yaptığı açıklamada 120 yataklı hastane, 4 sağlık merkezi ve 11 sağlık ocağı ile hacı adaylarına hizmet verdiklerini söyledi.

Türkiye’den görevlendirilen doktorların sağlık hizmeti verdiğine işaret eden Görgülü, “Hastanemizde acil ünitesi, genel cerrahi, enfeksiyon, dahiliye, göğüs hastalıkları, kardiyoloji, üroloji, cildiye, kulak burun boğaz, ortopedi, fizik tedavi, nöroloji, göz, psikiyatri, kadın doğum, aile hekimliği, diş röntgen ve laboratuvar bölümleri bulunmaktadır” dedi.

Hac organizasyonunda 418 personelle hizmet veren sağlık ekibi, ilk hacı kafilesinin gelmesinden bugüne kadar toplam 37 bin 271 hastayı tedavi etti. Mekke ve Medine hastanelerinin yanı sıra otellerde kurulan özel sağlık ocaklarıyla da hastaları tedavi eden sağlık ekibi, her türlü sağlık sorununa karşı hizmet veriyor.

Diyanet’in sağlık hizmetleri kapsamında sağlık ekip başkanı ve başhekimle beraber 60 uzman doktor, 76 pratisyen doktor, 226 yardımcı sağlık personeli ve 48 idari personel ile birlikte 418 personel hacı adaylarına sağlık hizmeti veriyor.

Kronik rahatsızlığı olan hastalar ve diyaliz hastaları için tedavilerini devam ettirebilecekleri imkanlar sunan sağlık ekibi, Arafat’ta da 3 çadır hastanesinde hizmet verecek. Yatakta tedavi gören hastaların Arafat’a intikalleri ambulanslarla sağlanacakken daha kötü durumda olan hastalar için helikopter ambulanslar hizmet verecek. Ayrıca 10 tane gezici ambulans da Arafat’ta hacılara hizmet verecek.

Hacı adayları sağlık personeli tarafından sürekli bilgilendirilerek, kalabalık ortamlarda maske takmaları, el ve ağız temizliğine dikkat etmeleri, kalp, tansiyon hastaları ve yaşlılar için de öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları tavsiyelerinde bulunuluyor.

Mekke Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Rıdvan Yalçın ise diyaliz ünitesinin kurulması için çalışmaların sürdüğünü, ünitenin bu yıl içerisinde hizmet vermesinin sağlanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Hacı adaylarına her gün sıcak yemek…

Ayniyat ve İaşe Hizmetleri Ekip Başkanı Muhammed Zeyd Özel 10 bin metre kare alana sahip bir mutfak oluşturduklarını ifade ederek, “Hacılarımıza en güzel şekilde hizmet vermek amacıyla 5 yüz kişilik ekiple çalışıyoruz” dedi.

Yemeklerin %75’ini Türkiye’den getirdikleri ürünlerle yaptıklarını söyleyen Özel, “Sadece kırmızı et, tavuk, süt ve yoğurt gibi malzemeleri Mekke’den temin etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2014 yılı hac organizasyonunda bir ilke imza atarak, Türk hacılarının kaldığı otellere yemek dağıtımını tek bir merkez mutfaktan sağlanmasına başlamıştı. Mekke Belediyesi tarafından birincilik ödülüne layık görülen mutfağı bu yıl yemek fabrikasına dönüştüren Diyanet İşleri Başkanlığı, günlük 100 bin kişiye yemek çıkarabilecek kapasitede kurduğu yemek fabrikasından hacı adaylarına günlük sıcak yemek çıkarıyor.

Aşçı, aşçı yardımcıları, gıda mühendisleri ve diyetisyenlerden oluşan mutfak ekibinin hazırladığı yemeklerin dağıtımı, hijyen şartlarına uygun özel tasarlanmış tırlar aracılığıyla sağlanıyor.

Suudi Arabistan Hac Bakanlığı, Gıda Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Mekke Belediye Başkanlığı ve Ümmül Kura Üniversitesi Mutfak Derecelendirme Komisyonu tarafından, hijyen, sağlık ve kalite kontrolü açısından yapılan denetimlerden başarıyla geçen yemek fabrikasında, Türk damak tadına uygun yemekler, Türk aşçılar tarafından hazırlanarak hacılarının kaldığı otellere dağıtılıyor.

Diyanet bu yıl Mekke’de ekmek fabrikası kurdu…

Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl ilk defa Mekke’de ekmek fabrikası kurduğunu ifade eden Özel, Türk ustaların günlük olarak ekmek ürettiği fabrikada aynı zamanda poğaça, simit, pasta da ürettiğini söyledi.

Hacı adaylarına bu yıl ilk olarak günlük öğlen kumanyası verdiklerini ifade eden Özel, “Hacı adaylarına Arafatta’da kahvaltı ve akşam yemeğine yönelik menüyü zenginleştirerek kumanya hazırladık.” dedi.

Kabe’de namaz kılmak isteyenler için 24 saat özel servis…

Mekke Servis Ekip Başkanı Abdullah Gümüşsoy ise yaptığı açıklamada şöyle konuştu, “17 kişi ile servis hizmetlerini yürütmekteyiz. Çalışma alanlarımız, Mekke’ye intikal eden, otele ulaşan hacı adaylarımıza ilk umrelerini yapmaları için otellerinden Kabe’ye ulaşmalarını sağlamak. Hacı adaylarımızı Mekke’de ziyaret edilmesi önemli görülen Sevr Dağı, Arafat, Müzdelife gibi yerlerin ziyareti için araç tahsis etmek, otel ve Kabe arası Hacı adaylarımızın intikallerini sağlamak, Hacı adaylarımızın Arafat’tan Müzdelife’ye oradan da Mina’ya intikallerinin yerine getirmek” dedi.

Hac görevini ifa etmek için kutsal topraklarda bulunan hacı adayları, zamanlarının çoğunu Kabe’de namaz kılarak ve dua ederek geçiriyor. Beş vakit namazını Kabe’de kılmak isteyen hacı adayları için otel önlerinde servis imkanı sunuluyor. Hacı adayının Kabe’ye ulaşmasını sağlamak için kaldığı otelden Mescid-i Haram’a oradan tekrar otele ring usulüyle çalışan servisler hacı adayları için 24 saat hizmet veriyor.

Arafat’a intikallerin sağlanması için gerekli tüm tedbirlerin alındığı servis ekibinde Arafat için de hazırlıklar sürüyor. Vardiya usulü ile 24 saat hizmet verecek ekipler, belirlenmiş noktalarda yönlendirmelerle tüm hacı adaylarının Arafat’a çıkışını sağlayacak.

Gece karanlıkta görülebilecek fosforlu kıyafetler ve ışıklı tabelalar aracılığıyla Arafat çıkışında yönlendirmede bulunacak ekipler dönüş yolunda da hacılara yardımcı olacaklar.

Kur’an okumayı bilmeyenlere kutsal topraklarda Kur’an eğitimi…

Hacı adaylarının ibadetlerini sağlıklı ve doğru biçimde yapabilmelerini sağlamak amacıyla erkek ve kadın din görevlileri hizmet veriyor. Otellerde düzenlenen irşad programlarıyla hacı adaylarına dini bilgilerin verildiği fetva ve irşat hizmetlerinde, Kuran’ı Kerim okumayı bilmeyenler için özel Kur’an dersleri de veriliyor. Hac ibadetiyle ilgili her soruya yanıt vermek için kafilelerde ve otellerde görev yapan din görevlileri, Arafat’ta da hacıların görevlerini sorunsuz bir şekilde yapabilmeleri için ibadet sırasında onlara eşlik edecek.

Konular